Regisztráció
Elfelejtett jelszó?

Sörkészítés sûrítménybõl

Készítsünk sört!


A dolog nagyon egyszerû lesz, nem kell hozzá semmilyen elõképzettség és tudás.

A sûrítménybõl történõ készítés négy fõ részre osztható:

  • fertõtlenítés
  • sörlé elkészítése
  • fõerjedés
  • palackozás-utóerjedés. 

I. Fertõtlenítés

Nagyon fontos lépés, nagyon aprólékosan, lelkiismeretesen végezzük ezt a feladatot (is).

Alaposan mossunk el minden eszközt, amit használni fogunk a készítés során és érintkezik majd a sörrel. Alaposan öblítsük le a mosószert, majd a fertõtlenítõszerrel alaposan mossuk át újból az eszközöket. Ezzel a munkafolyamattal elõzhetõ meg a középkorból ismert sörrontó boszorkányok tevékenysége.


II. A sörlé elkészítése

A sûrítményhez vagy a készlethez biztosan kapunk egy leírást, hogy mit és hogyan csináljunk. Azért mi is leírjuk.

Ez a recept 23 liter (MUNTONS) sör elkészítéséhez van igazítva. Ha lehet ajánlani, kevesebb mennyiséget készítsünk, úgy sokkal ízesebb lesz a sör. 18-20 litert készítsünk csak inkább a recept szerinti alapanyagból. 


1. Állítsuk a konzervet egy kis lábas vízbe és melegítsük fel.

2. Bontsuk fel a konzervet és öntsük az erjesztõtartályba.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Adjunk hozzá 1kg spray malátát vagy cukrot. A két összetevõt keverhetjük is, a lényeg, hogy 1 kg legyen akár külön-külön, akár keverve. Ez 23 literre vonatkozik. Ha sûrûbbre csináljuk a sört, ugyanennyi erjesztõanyag erõsebb sört eredményez. A cikk végén található alkoholkalkulátorok segítségével beállíthatjuk a kívánt alkoholszázalékot.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4. Ha használunk komlót, az elõzõ mûveletek közben forraljuk adott ideig kevés (2-3 dl) vízben. Az aromakomlót 15, a keserûkomlót 30-45 percig. Csinálhatjuk úgy is, hogy 30 perc keserûkomló forralás után az aromakomlót is hozzáadjuk és a kettõt (keserû- és aromakomló, ami akár 3-5 fajta is lehet) még 15 percig együtt forraljuk. Adjuk a malátasziruphoz.
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 5. Keverjük el 3 liter forró vízzel az egészet úgy, hogy a spray maláta és/vagy a cukor csomómentesen feloldódjon.  
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
6. Eközben szaporítsuk fel az élesztõt.
 
Ha szárazélesztõvel dolgozunk, rehidratálni kell: keverjük el az élesztõt kevés langyos (30, max. 40 C fokos!) , enyhén cukros vagy inkább spray malátás forralt majd visszahûtött vízzel, majd hagyjuk felfutni. Néha keverjük meg alaposan.
 
Folyékony élesztõ esetében startert kell készítenünk a sörkészítést megelõzõen. Ez egy bonyolultabb eljárás, amit most nem is részletezünk, kezdésnek legegyszerûbb a porélesztõ, amit amúgy is adnak a malátasziruphoz.
 
7. Engedjük fel annyi hideg (az erjesztés hõfokának megfelelõ) vízzel az egészet, hogy kívánt mennyisûg legyen (esetünkben 18-23 literig).

8. Adjuk hozzá a felfutott élesztõt, majd alaposan, gyors mozdulatokkal keverjük fel a kész sörlevet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
III. Fõerjedés

1. Szorosan zárjuk le a tartályt úgy, hogy az ne szeleljen sehol, levegõ ne juthasson be.

2. Ha van csap a tartályon, mérjük meg a sörlé sûrûségét, fokoljuk meg. Ha nincsen, akkor lezárás elõtt vegyünk mintát a lébõl, de nagyon figyeljünk arra, hogy csakis fertõtlenített eszközzel csináljuk! Az eredményt jegyezzük fel valahova.
 
Hogyan is mérhetjük meg a sörlé sûrûségét? Ha fajsúlymérõnk van, akkor töltsünk meg - a hitelesítésnek megfelelõ hõmérsékletû- sörlével a mérõhengert és tegyük bele a mérõt. Pörgessük meg kicsit és - lehetõleg alulról nézve - olvassuk le a skálát.
Ha refraktométert használunk, cseppentsünk elegendõ mennyiségû mintát az eszközre, majd fél perc után - amennyiben hõmérsékletkorrekciós eszközt használunk - olvassuk le az eredményt.
Jegyezzük fel, ez lesz a kezdeti fajsúly, angolul OG (Original Gravity).

3. Rögzítsük a kotyogót és ha van rá mód, a hõmérõt is. A kotyogóba rakjunk vizet.

4. A sört rakjuk olyan helyre, ahol legalább 18 C fok van, de legfeljebb 25. Az ideális hõfok a kettõ között van.
 
Az elõzõek csak akkor igazak, ha felsõerjesztésû élesztõt használunk és ott is változhatnak egy picit a tartományok élesztõtörzstõl függõen. Házi körülmények között - legalábbis a kezdetekkor - ilyen élesztõtípust fogunk használni, de errõl késõbb még részletesebben is szót ejtünk.

5. 24 órán belül az élesztõ elkezd dolgozni, amit abból veszünk észre, hogy a kotyogó percenként akár többet is buggyan. Ügyeljünk arra, hogy a kotyogóban mindig legyen víz! Ez akár lehet fertõtlenítõs víz is.

6. 5-7 nap után a bugyogás csillapodik, amikor már csak pár percenként buggyan a sör, mérjük meg ismét a sûrûségét. Ezt csak csapos tartállyal tudjuk megtenni, mivel ha a sör még nem érte el a megfelelõ erjedtséget, tovább kell folytatni az erjedést. Ha felnyitjuk a tartály tetejét és levegõ jut be, könnyen elronthatjuk a sört. Biztosan létezik valamilyen megoldás ennek kiküszöbölésére, de ha nem muszáj, ne próbálkozzunk.
 
Ha a sörlé megfelelõ mértékben leerjedt - erre vonatkozóan a készítmény leírásában olvashatunk -, megkezdõdhet a palackozás. Általában 1,010 fajsúlypont alá kell erjeszteni, azonban spray maláta esetében ez magasabban értéknél is megállhat. Ez a végsõ falysúly, vagyis az FG (Final Gravity). Ha a sör a kezdeti fajsúly legalább 1/3-ig leerjedt (pl.: OG: 1,042 és FG: 1,014), minden rendben van. Ha két egymást követõ napon a mérés megegyezik, vége a fõerjedésnek. Figyeljünk arra, hogy fokolásokat azonos hõmérsékleten lehetõleg 20 Celsius fokon végezzük - a fokolón feltüntetett kalibrálási hõmérsékleten - vagy alkalmazzunk valamilyen korrekciós számítást. 


IV. Palackozás, utóerjedés

Véleményünk szerint a sûrítménybõl készített sör elõállításánál ez a legmunkásabb feladat.

1. Az üvegeket mossuk el, ha kell üvegmosó kefével távolítsuk el a nagyobb szennyezõdéseket, majd alaposan öblítsük ki azokat.

2. Fertõtlenítsük el az üvegeket és minden egyéb szerszámot, koronazárat a fertõtlenítõfolyadékkal.
 
3. Minden üvegbe rakjunk az adagolási útmutatónak - vagy a kívánt szénsavasságnak - megfelelõ mennyiségû erjesztõcukorkát. Itt figyeljünk arra, hogyha spray malátát használtunk és nagyobb sûrûségnél állt meg az erjedés, akkor kevesebb erjesztõcukrot adagoljunk, különben könnyen szétrobbanhatnak a palackok ill. felnyitás után festhetjük újra a konyhát (különösen fekete sörök esetében). Ezért is nagyon fontos teljesen leerjeszteni a sört. Az erjedés egy bizonyos idõ után lelassulhat, mert az élesztõ a különbözõ cukrokat meghatározott sorrendben bontja le. Elõbb az egyszerû cukrokat, aztán az összetetteket.
Ha nincsen erjesztõcukrunk, használjunk - ízesítetlen - szõlõcukrot, de használhatunk répacukrot (kristálycukrot) is. A szõlõcukrot a répacukorral ellentétben az élesztõ azonnal képes lebontani. Kalkulátor lent.

4. Ha van csap a tartályon, illesszük a csapra a palackozósegédet. A segédet rakjuk az üvegbe és óvatosan, lassan töltsük fel sörrel, úgy, hogy 3-4 cm-nyi szabad hely maradjon az üveg nyakánál. Ha nincsen csap, akkor fejtõcsövet használjunk!
 
Arra mindkét módszer alkalmazása esetén figyeljünk, hogy a tartály aljáról ne szívjuk fel a leülepedett élesztõt!

5. A koronázókészülék segítségével erõsen rögzítsük a koronazárakat, ha nem csatosüveget használunk.

6. Érleljük (kondicionáljuk) a fickó- vagy zöld sört 18 C fok környékén (felsõerjesztésû sör esetén) 3-4 hétig, figyeljünk arra, hogy állva tároljuk a sört, az élesztõ így ülepszik le alulra.


V. Fogyasztás
 
A sört hûtsük le, de ügyeljünk arra, hogy a sör továbbra is állítva maradjon! Az aljára ülepedett élesztõ miatt óvatosan töltsük pohárba, az utolsó pár centilitert hagyjuk az üvegben. A sörélesztõ egyébként egészséges, nyugodtam megihatjuk, de erõs, jellegzetes íze elnyomhatja a többi ízt és aromát.

Házilag a sör szûrését nehéz megoldani és nem is biztos, hogy megéri. Szép, átlátszó, tiszta sörökre ne számítsunk vagy csak nagyon hosszú kondicionálás után! :)

(  Forrás:  http://www.sorfozes.info  )
A termék 2012 november 08, cstrtk került a katalógusba.

Ltogassa meg a Hzi sr s plinka fz webruhz webzletet a ShopManian
Az Ön IP címe: 54.163.39.19
Copyright © 2018 Olaszsped - Készítette: S-Space Bt.