Regisztráció
Elfelejtett jelszó?

Egyszerû sörfõzési leírás

Megveszem:

Felszerelés:

fõzni 1 fazék 20-30 literes (10liter sörhöz 15, 15l-hez 20, 20-25l-hez 25-30l-es), szûrni 1 20-25l-es kanna (nekem 20l-es mûanyag vödör van), rá egy csap az aljától kb 1.5-2cm re. Ebben viszont erjeszthetsz is, ha van fedele, és könnyû kipalackozni a csapra húzott tömlõ darabka segítségével.

Szûrésnél kell bele egy szûrõ (nekem zsírfröccsenésgátló van) A komlószûréshez 1 tésztaszûrõ + 1-2 pelenka, vagy felmosórongy (nekem felmosórongy van, az tisztábbra szûr)

1 hõmérõ ami legalább 80c°-ig mér (nekem digitális maghõmérõ van)

1 sûrûségmérõ 1,000-1,090-ig mérjen legalább, meg hozzá egy mérõhenger (nem muszáj, de nélküle nem fogod tudni sem az induló sem a végsõ extrakt tartalmat, meg azt sem, hogy mennyi alkohol van benne.

1 fakanál, jód oldat (patikai cucc, jó ha van hozzá fecskendõ meg tû is) Ha nem darált a maláta amit veszel akkor kell daráló (nem húsdaráló).

 

 

Alapanyagokat eszközöket kapsz az Olasz66 kollega webáruházában, vagy ha oda is mehetsz érte.

sor.dr.hu a címe

 

Fõzés: a maláta 3szorosa legyen a cefrézõvíz (pl: 2,5kg maláta 7,5l víz, ne legyen 50C°-nál melegebb) felteszed melegedni 50-52C° a fehérjepihentetés. Nem muszáj megállni, a mostani maláták elvileg gyárilag oldottak. Én most próbálgatom, hogy hogy lesz jobb a habja a sörnek. Ha pótanyagot is használsz, akkor mindenképpen kell a fehérjepihentetés, legalább fél óra.

Emeld a hõmérsékletet 60-63C°-ra tartsd ezen 1 órát, majd emeld 70-72c°-ra

78 fölé semmiképpen ne menjen! Tartsd 30 percet. Minél gyakrabban kevergesd, hogy a hõmérséklet egyenletes legyen, meg így jobban kioldódik a cukor. Az utolsó pár percben ne keverd, hagyd leülni, és a tiszta lébõl szívj ki a fecskendõvel egy nagyon picit. Pár cseppet cseppents egy fehér csészealjra, vagy csészébe, vagy valami hasonlóra. Tisztítsd ki a fecskendõt, és szívj fel egy hangyányi jódoldatot. ebbõl cseppents a lé mellé 1 ici-pici cseppet, majd keverd össze õket. Ha kékes fekete lesz, akkor még nem jó, hagyni kell még egy ideig a cefrét (meg persze kevergetni). De általában jó szokott lenni. Ha jó és csak sárgás lesz a színe, akkor lehet szûrni. Átöntöd az egészet a szûrõkannába, amibe persze beletetted a fröccsenésgátlót. Hagyd leülepedni a cuccot. Nyisd meg a csapot, és engedd le a levet addig, amíg zavaros. Ne túl gyorsan, kb 1l/perc. Ha már tisztán folyik akkor öntsd vissza óvatosan az edény fala mellett a zavaros lét, és a tisztát engedd a fazékba (vagy egy edénybe, és azt öntsd a fazékba). Ha már elfogy a lé a törkölyrõl, akkor kell a máslóvíznek nevezett melegvíz, ami nem lehet melegebb 78C°-nál. Önts rá annyit, hogy ellepje, engedd, hogy kimossa az összes cukrot a cuccból. Jó párszor kell majd ráöntened. Ha a fokoló már 0-át mutat, akkor abbahagyhatod. Az összegyûlt lét tedd fel a tûzre, és kezd el forralni. (Én már a szûrés kezdetén fel szoktam tenni forrni, mert sok idõ mire felforr.) Tedd bele a komló egy részét. (felét vagy a harmadát) Ha kezd forrni, tedd bele a másik harmadát, majd kb fél óra múlva a harmadik harmadát. Persze beleteheted akár az egészet egyszerre.

Ha az elején beleteszed az összeset, akkor csak keserû lesz, ha a vége elõtt

10-15 perccel, akkor aromás komlós lesz. Kb 1 órát (ne kevesebbet) forrald erõsen.

Bugyogjon. Ha kész,tedd bele a kitisztított erjesztõ tartályba a tésztaszûrõt, bele a rongyot, és szûrd le. A lét fõleg így nyáron hamar le kell hûteni. Én csináltam egy kb 4-5 méteres 15-ös rézcsövet feltekertem spirálra, azt rákötöm a csapra, bele rakom a forró sörlébe, és a hideg víz ahogy átfolyik rajta szépen egy fél óra alatt lehûti a lét. Ha 20-25C°-ra hûlt, beoltom az elõtte felfuttatott élesztõvel. Ha leerjedt (1-2 hét) palackozom. Minden flakonba 0,5l-enként teszek 3-4g cukrot. Jól összerázom, és hagyom bubisodni. KB 3-4 hét után már nagyon finom.

Persze már 2 hét után meg szoktam kóstolni. :)


  • Gyártó: Nincs gyártó

Termék beszállítási dátuma 2011 szeptember 22, cstrtk.

Ltogassa meg a Hzi sr s plinka fz webruhz webzletet a ShopManian
Az Ön IP címe: 54.144.73.205
Copyright © 2018 Olaszsped - Készítette: S-Space Bt.